سویق برنج، بهترین غذا برای لاغری اندام
بیانات آیت الله تبریزیان پیرامون ” سویق برنج، بهترین غذا برای لاغری اندام ” در سلسله دروس طب اسلامی خود مورخ 96/02/20 بشرح ذیل می باشد:
از روایات استفاده میشود برای کسی که تمکن مالی دارد برنج از نان بهتر است.
دکترهای امروزی میگویند که برنج باعث افزایش قند بدن میشود ولی به نظر میرسد که باعث افزایش قند نمیشود به خصوص اگر با سبوس برنج مصرف بشود بله ممکن است برنج سفید امروزی خطر داشته باشد.
در روایت آمده است:
سَیِّدُ طَعَامِ الدُّنْیَا وَ الْآخِرَهِ اللَّحْمُ ثُمَّ الْأَرُز[1]
یعنی سید غذاهای دنیا و آخرت گوشت و سپس برنج است.
در روایت دیگر پیامبر صلی الله علیه و آله فرمود:
أَوَّلُ حَبَّهٍ أَقَرَّتْ لِلَّهِ سُبْحَانَهُ [بِالْوَحْدَانِیَّهِ] وَ لِی بِالنُّبُوَّهِ وَ لِأَخِی عَلِیٍّ بِالْوَصِیَّهِ وَ لِأُمَّتِیَ الْمُوَحِّدِینَ بِالْجَنَّهِ الْأَرُزُّ ثُمَّ قَالَ ازْدَدْ أَکْلًا حَتَّى أَزِیدَکَ عِلْماً فَازْدَدْتُ أَکْلًا فَقَالَ حَدَّثَنِی أَبِی عَنْ آبَائِهِ عَنِ النَّبِیِّ ص [قَالَ] کُلُّ شَیْءٍ أَخْرَجَتِ الْأَرْضُ فَفِیهِ دَاءٌ وَ شِفَاءٌ إِلَّا الْأَرُزَّ فَإِنَّهُ شِفَاءٌ لَا دَاءَ فِیهِ ثُمَّ قَالَ ازْدَدْ أَکْلًا حَتَّى أَزِیدَکَ عِلْماً فَازْدَدْتُ أَکْلًا فَقَالَ حَدَّثَنِی أَبِی عَنْ آبَائِهِ عَنِ النَّبِیِّ ص أَنَّهُ قَالَ لَوْ کَانَ الْأَرُزُّ رَجُلًا لَکَانَ حَلِیماً ثُمَّ قَالَ ازْدَدْ أَکْلًا حَتَّى أَزِیدَکَ عِلْماً فَازْدَدْتُ أَکْلًا فَقَالَ حَدَّثَنِی أَبِی عَنْ آبَائِهِ عَنِ النَّبِیِّ ص أَنَّهُ قَالَ الْأَرُزِّ یُشْبِعُ الْجَائِعَ وَ یُمْرِئُ الشَّبْعَان[2]
یعنی اولین دانه ای که اقرار کرد خداوند یکتا است و من پیامبر هستم و علی ولی من است و جزاء امت موحد من بهشت است، برنج است … هر چیزی که از زمین میروید در آن بیماری و درمان است مگر برنج که در آن درمان است و بیماری در آن نیست … اگر برنج مرد بود همانا مرد بردبار و باوقار میبود … برنج سیر را گرسنه و گرسنه را سیر میکند.
مشابه برنج بادمجان است: سویق برنج، بهترین غذا برای لاغری اندام
کُلُوا الْبَاذَنْجَانَ وَ أَکْثِرُوا مِنْهَا فَإِنَّهَا أَوَّلُ شَجَرَهٍ آمَنَتْ بِاللَّهِ عَزَّ وَ جَل[3]
یعنی … اولین درختی که به خداوند ایمان آورد بادمجان است.
کُلُوا الْبَاذَنْجَانَ فَإِنَّهَا شَجَرَهٌ رَأَیْتُهَا فِی جَنَّهِ الْمَأْوَى شَهِدَتْ لِلَّهِ بِالْحَقِّ وَ لِی بِالنُّبُوَّهِ وَ لِعَلِیٍّ بِالْوَلَایَهِ فَمَنْ أَکَلَهَا عَلَى أَنَّهَا دَاءٌ کَانَتْ دَاءً وَ مَنْ أَکَلَهَا عَلَى أَنَّهَا دَوَاءٌ کَانَتْ دَوَاء[4]
یعنی … بادمجان شهادت به خداوند به حق داده است و برای من به پیامبری و برای علی سلام الله علیه به ولایت …
برنج اولین دانه است و بادمجان اولین درختی است که شهادت داده است.
معلوم میشود که چرا پیامبر صلی الله علیه و آله هرگاه غذایی مصرف میکرد میفرمود:
اللَّهُمَّ بَارِکْ لَنَا فِیهِ وَ ارْزُقْنَا خَیْراً مِنْه[5] سویق برنج، بهترین غذا برای لاغری اندام
یعنی خداوندا برای ما در آن برکت بده و بهتر از آن را روزی ما بفرما
هرگیاهی که میروید غیر از برنج نفع و ضرر دارد.
کتاب «الدعوات» نسبتا معتبر است.
امروزه برنج را بدون سبوس میخورند و خواهیم خواند که برنج بیشتر به عنوان دارو است و به عنوان غذا نیست هرچند در روایت اخیر به عنوان «طعام» آمده است.
بله شاید مصرف زیاد برنج یا مصرف بدون سبوس برنج شکم را بزرگ کند البته چون روده ها را درشت میکند باعث بزرگ شدن شکم میشود.
از روایات استفاده میشود شکم داشتن زیاد تعریف ندارد و نشانهی زیاد خوردن است ولی در روایت آمده است «الا انها علامه لکم ایها الشیعه» که باید مدرک آن را نگاه کنم.
انار و سویق و برنج خاصیت سیر کردن در صورت گرسنگی و هضم کنندگی در صورت سیری را دارند.
برنج چون سرد است باعث حلم و بردباری میشود.
در روایت معتبر آمده است: سویق برنج، بهترین غذا برای لاغری اندام
وَ إِنَّا لَنَغْبِطُ أَهْلَ الْعِرَاقِ بِأَکْلِهِمُ الْأَرُزَّ وَ الْبُسْرَ فَإِنَّهُمَا یُوَسِّعَانِ الْأَمْعَاءَ وَ یَقْطَعَانِ الْبَوَاسِیر[6]
یعنی ما به اهل عراق غبطه میخوریم زیرا برنج میخورند …
معلوم میشود که برنج خیلی با ارزش است و زمانیکه این روایات را میخوریم به فکر میافتیم که برنج حتی برای دیابتی ها هم غیر مضر است ولی نباید زیاده روی کرد.
برنج در گذشته «تحفه» بوده است و شئ باارزشی بوده است. در حجاز برنج کاشته نمیشد و از عراق و ایران برنج میرفته است و فقط به عنوان دارو و درمان استفاده میکردند.
اگر انسان وعده ها را رعایت کند برنج روزی یک وعده میشود که اشکالی ندارد ولی اگر سه وعده خورد به جهت سه وعده بودن مضر است و ضرر به جهت برنج نیست.
در روایت آمده است:
نِعْمَ الطَّعَامُ الْأَرُزُّ وَ إِنَّا لَنَدَّخِرُهُ لِمَرْضَانَا[7]
یعنی برنج چه خوب غذایی است و ما برای بیماران خود ذخیره میکنیم.
در روایت آمده است: سویق برنج، بهترین غذا برای لاغری اندام
مَا یَأْتِینَا مِنْ نَاحِیَتِکُمْ شَیْءٌ أَحَبَّ إِلَیَّ مِنَ الْأَرُزِّ وَ الْبَنَفْسَجِ إِنِّی اشْتَکَیْتُ وَجَعِی ذَاکَ الشَّدِیدَ فَأُلْهِمْتُ أَکْلَ الْأَرُزِّ فَأَمَرْتُ بِهِ فَغُسِلَ فَجُفِّفَ ثُمَّ قُلِیَ وَ طُحِنَ فَجُعِلَ لِی مِنْهُ سَفُوفٌ بِزَیْتٍ وَ طَبِیخٌ أَتَحَسَّاهُ فَذَهَبَ اللَّهُ بِذَلِکَ الْوَجَع[8]
یعنی چیزی از طرف شما (اهل خراسان) برای ما بهتر از برنج و بنفشه آورده نشده است من مبتلا به اسهال شدید شدم و به من الهام شد برنج بخورم و به آن امر کردم برنج شسته شد و خشک شد و تفت داده شد و آسیاب شد و به صورت خشک و با روغن زیتون میخوردم و با آن سوپ درست کردند و به وسیلهی آن خداوند بیماری را از من مرتفع کرد.
احتمال دارد کسی بگوید بنابراین روایت درست کردن سویق بر مبنای اهل سنت است به این گونه که دانه ها را باید شست و خشک کرد و آسیاب کرد و آرد کرد ولی این روایت دستور سویق نیامده است بلکه امام سلام الله علیه فرموده «صفوف» درست کرده ام. صفوف به معنای چیزی است که به مقدار کم و به صورت خشک مصرف میشود.
سویق در مذهب شیعه، تفت دادن آرد است ولی اهل سنت میگویند دانه تفت داده میشود و سپس آسیاب میشود.
در روایت صحیح السند آمده است:
أَصَابَنِی بَطَنٌ فَذَهَبَ لَحْمِی وَ ضَعُفْتُ عَلَیْهِ ضَعْفاً شَدِیداً فَأُلْقِىَ فِی رُوعِی أَنْ آخُذَ الْأَرُزَّ فَأَغْسِلَهُ ثُمَّ أَقْلِیَهُ وَ أَطْحَنَهُ ثُمَّ أَجْعَلَهُ حَسَاءً فَنَبَتَ عَلَیْهِ لَحْمِی وَ قَوِیَ عَلَیْهِ عَظْمِی قَالَ فَلَا یَزَالُ أَهْلُ الْمَدِینَهِ یَأْتُونَ فَیَقُولُونَ یَا أَبَا عَبْدِ اللَّهِ مَتِّعْنَا بِمَا کَانَ یَبْعَثُ الْعِرَاقِیُّونَ إِلَیْکَ فَبَعَثْتُ إِلَیْهِمْ مِنْه[9]
یعنی مبتلا به اسهال شدید شدم و گوشت بدنم آب شد و خیلی لاغر و ضعیف شدم … سویق برنج، بهترین غذا برای لاغری اندام
از این روایت استفاده کرده ایم استفاده از مسهل لاغر کننده است و ما برای داروی لاغری «سناء مکی» میدهیم. گل سرخ و تمام مسهلات در لاغری موثر هستند.
یکی از روش های لاغر شدن و آب شدن گوشت بدن و شکم، استفاه از مسهل و ملین است.
برای افرادی که مبتلا به اسهال هستند و با دارو قابل درمان نیست، مفید است. برنج و پوست نازک آن باید جداگانه آسیاب شوند و بعد تفت داده بشوند.
سویق برنج درمان اسهال و اسهال شدید لاعلاج است. سویق برنج، بهترین غذا برای لاغری اندام
مقدار سبوس باید هم وزن مقدار آرد باشد زیرا در تعریف سویق آمده است که از آرد و نخاله درست شده است و قانون ما این است زمانی که گفته میشود چیزی از دو ماده تشکیل شده است، مقدار آن ها مساوی در وزن است مگر اینکه دلیلی داشته باشیم.
جدا کردن سبوس از ارد معمول بوده است. راوی میگوید نان حضرت امیر سلام الله علیه را دیدم که تکه های سبوس داشت به کنیز حضرت گفتم چرا نان این پیرمرد را الک نمیکنید؟ کنیز جواب داد حضرت سلام الله علیه ما را از این کار منع کرده است.
خداوند برای جبران مصرف نکردن سبوس، سفارش به مصرف سویق کرده است تا جبران نانی باشد که بدون سبوس مصرف میشود.
در روایت آمده است:
مَرِضْتُ سَنَتَیْنِ وَ أَکْثَرَ فَأَلْهَمَنِیَ اللَّهُ الْأَرُزَّ فَأَمَرْتُ بِهِ فَغُسِلَ وَ جُفِّفَ ثُمَّ أُشِمَّ النَّارَ وَ طُحِنَ فَجَعَلْتُ بَعْضَهُ سَفُوفاً وَ بَعْضَهُ حَسْوا[10]
یعنی امام صادق سلام الله علیه فرمود دو سال یا بیشتر مریض شدم خداوند به من الهام کرد برنج بخورم امر کردم برنج را بشویند و خشک کنند و مختصری تفت دادند و آسیاب شد و بعضی را خشک کردم و بعضی را سوپ درست کردم.
بنابراین سوپ هم برای بیماری ها و شکم درد و اسهال خوب است.
«صفوف» چیزی است که باید خشک خورده شود. هر پودر خشک که خورده شود، صفوف است. سویق برنج، بهترین غذا برای لاغری اندام
شاید طرز تهیهی سویق برنج آن باشد که در این روایت ذکر شده است ولی امام سلام الله علیه از آن تعبیر به سویق نکرده است بلکه گفته است صفوف درست کرده ام.
برای ائمه(ع) از ابتدا مشخص است که چه زمانی مریض میشوند و چه زمانی بهبودی پیدا میکنند و چه باید مصرف کنند. و این ها در کتابی که همراه دارند وجود دارد همان کتابی که در قرآن ذکر شده است. اگر اقدام برای درمان هم انجام بدهند خوب نمیشوند ولی ائمه علیهم السلام تخطی از کتابی که دارند انجام نمیدهند.
﴿ ما أَصابَ مِنْ مُصیبَهٍ فِی الْأَرْضِ وَ لا فی أَنْفُسِکُمْ إِلاَّ فی کِتابٍ مِنْ قَبْلِ أَنْ نَبْرَأَها إِنَّ ذلِکَ عَلَى اللَّهِ یَسیر﴾[11]
یعنی هیچ مصیبتى (ناخواسته) در زمین و نه در وجود شما روى نمىدهد مگر اینکه همه آنها قبل از آنکه زمین را بیافرینیم در لوح محفوظ ثبت است و این امر براى خدا آسان است
این کتاب دست ائمه علیهم السلام وجود دارد. سویق برنج، بهترین غذا برای لاغری اندام
منابع:
- صحیفه الرضا، امام رضا ع، ص53.
- الدعوات، راوندی، ص149.
- مکارم الاخلاق، طبرسی، ص184.
- مکارم الاخلاق، طبرسی، ص184.
- صحیفه الرضا، امام رضا ع، ص69.
- المحاسن، برقی، ج2، ص504.
- المحاسن، برقی، ج2، ص502.
- المحاسن، برقی، ج2، ص502.
- المحاسن، برقی، ج2، ص502.
- المحاسن، برقی، ج2، ص502.
- سوره حدید، آیه22.