سویق چیست و چه تفاوتی با سبوس دارد؟
بیانات آیت الله تبریزیان پیرامون ” سویق چیست و چه تفاوتی با سبوس دارد؟ ” در سلسله دروس طب اسلامی خود مورخ 96/02/20 به شرح ذیل می باشد:
مستفاد از روایات و کتب لغت، البته بیشتر در کتب فقهی بررسی کرده ام که به « دقیق و نخاله، یقلی» تعریف کرده اند. یعنی آرد و سبوسی که تفت داده شده است.
همین که گفته اند آرد و نخاله، معلوم میشود اندازهی مساوی دارند ولی اگر نگوییم مساوی است، مطلق است و یکی از افراد مطلق هم تساوی است.
اصل سویق، آرد گندم و جو است و گاهی از آرد برنج و عدس و بادام و سیب هم استفاده میکنند و البته چیزهای دیگر مانند کدو و کنار و حتی تمام حبوبات مانند نخود و لوبیا و باقلا هم سویق مفید دارند.
وقتی سویق گفته میشود، انصراف به سویق گندم و جو دارد.
چون اندازهی سبوس و گندم ذکر نشده است و اطلاق دارد، دست ما باز است و از طرف دیگر پوست و نخاله و سبوس خیلی فائده دارد و مشهور و معروف است از حضرت امیر سلام الله علیه و باید مدرک آن را پیدا کنم، میفرماید: لو رفعت القشور، لحفرت القبور یعنی اگر سبوس ها را جدا کنید باید قبرها را بکنید. یعنی اگر سبوس استفاده نشود، مرگ اتفاق میافتد.
احتمالا در نهج البلاغه یا در کتاب خصال شیخ صدوق صفحهی615 در حدیث «اربعماه» آمده است. [شاگردان گفتند در آدرس های مذکور چنین کلامی از حضرت امیر سلام الله علیه وجود ندارد و یا احتمالا در شعری به حضرت نسبت داده شده باشد که استاد فرمود این کلام شعر نیست]
الان نان ها بدون سبوس است، چه اشکالی دارد که سویق سبوس زیادی داشته باشد تا نبود سبوس در غذاهای دیگر جبران بشود.
تجربه هم نشان داده است که سویق با سبوس پنجاه درصد واقعا مقوی است.
برنجی که امروزه مصرف میشود بدون سبوس است و به آن «برنج سفید» میگویند. امروزه در اروپا هم میگویند که برنج سفید نفع ندارد چون برنج با سبوس برنج پخته نمیشود.
شلتوت لایهی نازکی است که به همراه دانه های برنج است که نوعا قرمز رنگ است و سبوس، زبر و درشت دارد که مانند چوب است.
گفته میشود شلتوت برای مو مفید است که دلیلی نداریم. سویق چیست و چه تفاوتی با سبوس دارد؟