نوره چیست؟ و چگونه تهیه می شود؟
بیانات آیت الله تبریزیان پیرامون ” نوره چیست؟ و چگونه تهیه می شود؟ ” در سلسله دروس طب اسلامی خود مورخ 95/08/04 بشرح ذیل می باشد:
نوره چیست و از چه ساخته می شود؟
نوره ترکیب دوگانهی زرنیخ و آهک دارد. زرنیخ یک ششم آهک باشد.
مثلا اگر آهک شش کیلو باشد، زرنیخ که همان آرسنیک است باید یک کیلو باشد. با هم مخلوط کنند که نوره درست میشود و باید خیلی خوب مخلوط بشوند.
سه نوع زرنیخ وجود دارد. زرنیخ سبز که کیلویی هفت هزار تومان است. زرنیخ زرد که گران است و چیزی در حدود بیست و پنج یا سی هزار تومان است. زرنیخ طلایی که از همه بهتر است ولی خیلی کم پیدا میشود.
زرنیخ سوخته و سبز هم خوب است و جواب میدهد ولی اگر بتوانید زرنیخ زرد تهیه کنید خیلی بهتر است که نه اذیت میکند و نه سوزش دارد و زود هم عمل میکند.
اگر بعد از تهیه نوره با زرنیخ سبز، اگر خوب اثر نکرد یک مقدار اندازهی زرنیخ را زیاد تر کنید زیرا زرنیخ سبز، سوخته شدهی زرنیخ زرد است به همین علت شاید تاثیر کمتر داشته باشد.
البته الان فروش زرنیخ ممنوع شده است زیرا در تهیهی مواد انفجاری هم کاربرد دارد. نوره چیست؟ و چگونه تهیه می شود؟
زرنیخ قرمز هم میگویند وجود دارد ولی من ندیده ام.
آهک باید آب دیده باشد، آهک ها مختلف است، بعضی از آهک ها خاک دارد و بعضی ها تمییز است، بهترین آهک، آهک مشهد است که خیلی سفید و براق و تمییز است.
بعضی ها آهک را در کوره میگذارند که به آن آهک پخته میگویند که خیلی نرم است. این خیلی خوب است. آهک پخته هیچ زبری ندارد ولی البته آهک زبر هم کار خودش را انجام میدهد و هیچ مشکلی ندارد.
زرنیخ سوخته سبز رنگ است ولی اصل زرنیخ زرد رنگ است و کاری روی آن انجام میشود و ماده ای از آن گرفته میشود که به حالت سبز در میآید ولی در زدودن مو مشکلی ندارد و در ساخت بمب هم اثر ندارد. نوره چیست؟ و چگونه تهیه می شود؟
اصل نوره و تاریخچه آن
اصل نوره از زمان حضرت سلیمان علیه نبینا و آله و علیه السلام بوده است. زمانیکه حضرت سلیمان با بلقیس ازدواج کرد، بدن بلقیس موی زائد زیادی داشت. حضرت سلیمان از اجنه خواست دارویی درست کنند تا موهای زائد را بر طرف کند.
حضرت سلیمان کارخانه های متعددی داشت، کارخانه های نوره و شکر و چینی و سفال و ساخت دیگ های سنگی و امثال این ها داشت.
یکی از کارخانه های حضرت سلیمان برای ساخت نوره بوده است بنابراین نوره با علم انبیاء و وحی و یا با علم اجنه ساخته شده است ولی به نظر میرسد که با سفارش حضرت سلیمان(ع) ساخته شده باشد. نوره چیست؟ و چگونه تهیه می شود؟
استفاده از نوره طبیعی که همان موبر سلیمانی یا موبر امام رضایی است، باید احیاء بشود و تبیلغ بشود. موبرهای موجود در بازار، شیمیایی و مضر است.
نوره طبیعی در روایات به عنوان یکی از داروها معرفی شده است.
تأکیدات اهل بیت علیهم السلام بر استفاده از نوره
لحن تاکید ائمه علیهم السلام بر نوره خیلی عجیب است و شدت دارد:
السُّنَّهُ فِی النُّورَهِ فِی کُلِّ خَمْسَهَ عَشَرَ یَوْماً فَإِنْ أَتَتْ عَلَیْکَ عِشْرُونَ یَوْماً وَ لَیْسَ عِنْدَکَ فَاسْتَقْرِضْ عَلَى اللَّه[1]
یعنی سنت در نوره این است که هر پانزده روز یک بار استفاده شود پس اگر بیست روز گذشت و نزد تو پولی برای تهیه نوره نیست، قرض بگیر.
علی الله به معنای این است که خداوند ضامن این قرض است و ادا میکند. نوره چیست؟ و چگونه تهیه می شود؟
بیشترین مدت استفاده نکردن از نوره چهل روز است که اگر کسی بیشتر از چهل روز از نوره استفاده نکند مومن بلکه مسلمان هم نیست.
در روایت آمده است:
السُّنَّهُ فِی النُّورَهِ فِی کُلِّ خَمْسَهَ عَشَرَ یَوْماً فَمَنْ أَتَتْ عَلَیْهِ إِحْدَى وَ عِشْرُونَ یَوْماً فلیستدین [فَلْیَسْتَدِنْ] عَلَى اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ وَ لْیَتَنَوَّرْ وَ مَنْ أَتَتْ عَلَیْهِ أَرْبَعُونَ یَوْماً وَ لَمْ یَتَنَوَّرْ فَلَیْسَ بِمُؤْمِنٍ وَ لَا مُسْلِمٍ وَ لَا کَرَامَه[2]
یعنی سنه پیامبران علیهم السلام در استفاده از نوره هر پانزده روز یک بار است پس کسی که بیست و یک روز از نوره استفاده نکرده است برای تهیه نوره قرض بگیرد که خداوند آن قرض را ضمانت میکند و نوره بکشد و کسی که چهل روز بگذرد و از نوره استفاده نکند مومن و مسلمان نیست و کرامت و ارزشی ندارد.
معنای لحن روایت این است که سهل انگاری در نوره کشیدن هیچ توجیهی ندارد و اگر برای مردم اینگونه از نوره صحبت کنیم، کسی به خود اجازه نمیدهد تا از نوره استفاده نکند.
در روایت دیگر آمده است:
مَنْ کانَ یُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَ الْیَوْمِ الْآخِرِ فَلَا یَتْرُکْ حَلْقَ عَانَتِهِ فَوْقَ الْأَرْبَعِینَ فَإِنْ لَمْ یَجِدْ فَلْیَسْتَقْرِضْ بَعْدَ الْأَرْبَعِینَ وَ لَا یُؤَخِّر[3] نوره چیست؟ و چگونه تهیه می شود؟
یعنی کسی که ایمان به خداوند و روز آخرت دارد تراشید عانه را بیش از چهل روز ترک نکند، پس اگر پیدا نمیکند و پول ندارد، قرض بگیرد و به تاخیر نیندازد.
از اینکه فرمود قرض بگیرد، معلوم میشود مراد از «حلق» کشیدن نوره است و مراد تیغ نیست چون شاید تیغ نیازمند قرض کردن نباشد.
قانون در زبان عربی این است که اگر مراد قرض گرفتن تبیغ باشد میگوید «فلیستقرض موسی». اگر به کسی گفته شود که «برو قرض بگیر» چه به ذهن او میآید؟ به ذهن او میآید که پول قرض بگیرد.
تیغ در آن زمان یک وسیلهی همیشگی بوده است و در خانه ها همیشه تیغ وجود داشته است.
منابع:
- الکافی، کلینی، ط اسلامیه، ص6، ص506.
- الخصال، شیخ صدوق، ج2، ص503.
- الخصال، شیخ صدوق، ج2، ص538.